Wetgeving

Op het gebied van zorg, kosten, eventuele dagbesteding, werk en studie moet er veel bedacht en geregeld worden. Veel zorgvragers en hun sociale netwerk hebben hierbij ondersteuning en begeleiding nodig. Een uitlopende wet- en regelgeving maken zorg en welzijn mogelijk. In 2015 is de Wlz ingevoerd. Deze wet is ter vervanging van de AWBZ. Lichte vormen van zorg en ondersteuning uit de AWBZ gaan over naar de Wmo en de Zvw.  De wetten waarmee de zorgvrager te maken krijgt zijn:

 

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) ligt aan de basis van alle zorgverlening. In de WGBO staan de rechten en plichten van cliënten die zorg krijgen.

 

De Kwaliteitswet Zorginstellingen geldt voor alle zorginstellingen. De wet stelt algemene eisen die elke instelling zelf uitwerkt en invult.

 

-Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo); hulp om zelfstandig te wonen en mee te doen in de samenleving. De plaatselijke gemeente is verantwoordelijk. 

-Zorgverzekeringswet (Zvw); Psychische hulp, medische zorg en wijkverpleging. De ziektekostenverzekeraar is verantwoordelijk. 

-Wet langdurige zorg (Wlz); levenslange, intensieve 24-uur zorg. Via het centrum indicatiestelling zorg (CIZ) kan je een indicatie voor zorg vanuit de Wlz aanvragen. 

-Jeugd wet (Jw); jeugd voor alle hulp onder de 18 jaar die niet onder de Wlz valt. De plaatselijke gemeente is verantwoordelijk. 

 

Persoonsgebonden budget (pgb)

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf uw zorg kunt regelen. Sinds 1 januari 2015 kunt u een pgb krijgen uit 4 verschillende wetten. 

  1. Pgb uit Wet langdurige zorg (Wlz)
  2. Pgb uit Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015
  3. Pgb uit de Jeugdwet
  4. Pgb uit de Zorgverzekeringswet (Zvw)

Meerdere pgb's tegelijk

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat u meerdere pgb’s tegelijkertijd ontvangt. Bijvoorbeeld als u of uw kind een indicatie heeft voor begeleiding, verzorging én verpleging.

Instanties

Instanties die de zorgvrager en het sociale netwerk kunnen ondersteunen

  • www.handicap-studie.nl
  • https://www.zorghulpatlas.nl/zorghulpwereld/wijzer-per-aandoening/niet-aangeboren-hersenletsel-nah-/
  • www.uwv.nl

 

Ben je benieuwd of jij op de hoogte bent van de actuele ontwikkelingen in de zorgwetten? Klik dan op deze link.